Előfizetés     |    Boxok     |     Rólunk    |   Blog     |     Kapcsolat    |      Nyereményjáték    |    Együttműködés

    

Miért lesz barna a vér menstruáció közben?

Minden nő életének meghatározó része a menstruáció. Fontos, hogy megismerjük testünk működését, hogy mi miért történik. Egy idő után már kiszámíthatóvá válik a legtöbb dolog, például tudod, hogy előtte 2-3 nappal már elkezd fájni a hasad vagy, hogy mennyi ideig fog tartani.

De lehet, hogy ennyi idő után is a frászt hozza rád, amikor hirtelen barna színűvé változik a vér.
Először is, a menstruációs vér több színű és állagú lehet és ez teljesen normális. De ha még mindig kíváncsi vagy, valójában ez történik a szervezetedben.

A magyarázat egyszerű, a barna vér, csak „régi” vér. Ahogy a vér elhagyja a tested, érintkezik levegővel. Amikor ez történik a vér egy olyan folyamaton megy keresztül, amit oxidációnak nevezünk. Ez barna színűvé változtatja azt. Általában a menstruációd legvégén tapasztalhatod, amikor már kevésbé vérzel. Ilyenkor a vér bent marad vagy nagyon lassan távozik, ami engedi, hogy oxidálódjon és barna színűvé váljon.

Legtöbbször ezért az oxidáció a felelős, ám nem ez az egyetlen ok, amiért ilyen színű lesz. Ha sok vasat vittél a szervezetedbe – például sok vörös húst vagy leveles zöldséget ettél – a menstruációs véred ebben az esetben is lehet barna. Szakemberek szerint ez azért van, mert több vasat tartalmaz a vér, ami fokozza az oxidációs folyamatot.

Mikor kell aggódnom a barna vér miatt?

Ha a menstruációs ciklusod alatt találkozol vele, az elején, vagy a végén, az teljesen normális.

Azonban, ha a ciklusodon kívül észleled ezt, ez már adhat okot aggodalomra. A menstruáción kívüli vérzés lehet az egyik tünete a gombának, bakteriális vagy szexuális fertőzésnek vagy akár a méhen kívüli terhességnek is. Lehet a PCOS-nek is a jele, ami egy hormonális rendellenesség. A PCOS-ben szenvedő nőknek rendszertelen a menstruációjuk, kimaradozik, vagy egyáltalán nincs.

Tehát legtöbbször, ha egy kis barna vért látsz – vagy azért, mert már a menstruációd végén jársz (szerencsére!) vagy mert imádod a zöld smoothie-t – nem kell aggódnod!


Szia! Muszti Anett vagyok a Periodbox társalapítója. Remélem tetszett a cikk és megválaszolta a kérdésedet. Ismered a Periodbox Klubot? Ez egy Facebook csoport, ahol további segítséget kaphatsz, sőt, te is segíthetsz másoknak! Ide kattintva tudsz csatlakozni!