Hogyan végezzem el az önvizsgálatot?

Az emlők a női reprodukciós szervhez tartoznak. A menstruációs ciklussal együtt változnak a hónap folyamán. A mellek ösztrogén hatására körülbelül 8-10 éves korban kezdenek el fejlődni. Ezt a folyamatot telarche-nak nevezzük, ami a lányok körülbelül 17-19 éves korukig tart.
A női daganatos megbetegedések első helyén az emlő rosszindulatú (malignus) tumorai állnak. Ezért a prevencióra (megelőzés) fokozott figyelmet kell fordítanunk.

De mégis hogyan vehetjük észre a mellek elváltozását?

Havonkénti önvizsgálat és rendszeres szűrővizsgálat során. Magyarországon az emlő vizsgálata kötelező a nőgyógyászati rákszűrés során, annak részét képezi.

 Az önvizsgálatot mikor és hogyan érdemes elvégezni?

Érdemes a menstruáció utáni napokban kivitelezni, hiszen az emlőállomány ekkor a legáttapinthatóbb, nem mirigyes, mint menzesz előtt. Minden hónapban, azonos időpontban végezzük.
Vizsgálat során egy jól megvilágított helyen, egy akkora tükör előtt érdemes megfigyelni az emlőket, amiben mind a kettő jól látható, leengedett és felemelt karral. A mellek alakja, nagysága, a mellbimbók állapota és a mellek bőre az, amit vizsgálni fogunk.
Fontos megemlíteni, hogy természetes jelenségnek tekinthető ha az egyik emlő vagy emlőbimbó nagyobb a másiknál, esetleg befelé forduló, ettől nem kell megijedni. Ahány nő, annyi emlő.

         

Figyelemre ad okot viszont, ha:

          • az emlő alakja torzult, zsugorodik
          • a bimbó vagy az emlő bőre behúzottá válik
          • olyan seb jelenik meg, aminek az oka ismeretlen és nem akar gyógyulni
          • az emlő véres váladékozása
          • bimbó ekcémás kipirosodása, amely viszket, duzzadt

! A kisebesedett mellek oka lehet a nagy emlő, amely a hassal érintkezve beizzad. Ez a gombás fertőzések számára kitűnő táptalajt biztosít. Ebben az esetben bőrgyógyász szakorvoshoz kell fordulni.

! A melltartó merevítője is okozhat sebeket a mellen, ez esetben kényelmesebb fehérneműre való váltás lehet a megoldás.

! A váladékozás történhet hormonhatásra is. Színe fehér. sárga, zöldes és színtelen egyaránt lehet. Ilyenkor nőgyógyász felkeresése szükséges, aki az okokat feltárja és a kezelés lehetőségét ismerteti.

 

Ülve vagy állva is történhet a vizsgálat. Testápolóval vagy szappannal érdemes bekenni a kezeinket, hogy jobban csússzanak a vizsgálat során.

– Először is megfigyeljük van-e valami változás az emlőn és az emlőbimbón.
– Egyenes háttal, tükörrel szemben és oldalról is.
– Majd csípőre tett kézzel, elölről, oldalról.
– Felemelt karokkal elölről, oldalról.

A vizsgálatot mindig az ellenoldali kezünkkel végezzük (bal mellet a jobb kézzel, jobb mellet a bal kézzel), miközben az azonos oldali kezünket felemelve tartjuk.
A kéz középső három ujjával, laposan, körkörös mozdulatokkal. A bimbóudvar mögötti területet két kézzel tapintjuk át.
Fentről lefele, alulról felfele, bentről kifele haladunk és végül a hónaljárkokat is áttapintjuk, hogy az esetleges megnagyobbodott nyirokcsomókat megérezzük.

Leengedett karral „S” alakban, körkörösen, majd enyhén megnyomva az emlőt haladunk.
Felemelt karral „S” alakban, majd körkörösen.
Háton fekve: vizsgált oldal válla alatt megtámasztjuk, majd ellenoldali kézzel vizsgálunk „S” alakban, körkörösen, majd benyomva a területet (a bimbó váladékozik-e?).

A mell természetes állapotában is lehet mirigyes tapintatú (ovulatio-tól a menstruációs vérzésig), ezért kell a menzesz utáni napokban elvégezni az önvizsgálatot.

A megnagyobbodott nyirokcsomók esetében szőrtüsző gyulladás, verejtékmirigy eltömődés is állhat. Ezen kívül felkarcsont gyulladás, vállízületi probléma is okozhatja  a nyirokcsomók megnagyobbodását. Az okot mindenképp tisztázni kell, hiszen hátterében az emlő megbetegedése is állhat.

Teendők elváltozás során:
– Emlőszakambulancia felkeresése
– Háziorvos felkeresése
– Nőgyógyászati szűréskor az orvos figyelmének felhívása

 

Írta: Sánczi Alexandra Debóra