A menstruáció fázisai – Első rész 

Mi történik a testemben menstruáció alatt, előtte és utána? 

Alapvetően keveset tudunk a menstruációról, annak ellenére, hogy az életünk része. Fontos ismernünk testünk működését, ezzel együtt a menstruációs ciklus megismerése is rendkívül fontos egy nő számára, hiszen ez sokat elárul testi-lelki állapotunkról

Általában az egyetlen dolog, amit a folyamatból észreveszünk, az a vérzés. Pedig itt sokkal többről van szó, mint hinnéd!

Tudtad? A női nemi működés, ellentétben a férfival, ciklikus.

Nem véletlen, hogy neve a latin menses, azaz hónap szóból ered. A menstruáció átlagosan 28-35 naponta ismétlődik, de ez mindenkinél változhat. A menzesz első napja a ciklus első napja is. Négy fő hormonális fázist különböztetünk meg.

Ennek megértéséhez nézzük meg egy kicsit a női nemi szervek szerepét. A kismedencében található petefészeknek két szerepe van: női nemi hormonokat és női ivarsejteket termel. (petesejt)

Ezek a petesejtek körülbelül 4 hetente érnek tüszővé a petefészekben. A tüsző tüszőhormonokat, azaz ösztrogént termel. Amikor a petesejt megérett, belépünk az ovulációs fázisba, vagyis kiszabadul a tüszőből és elindul a petevezetéken keresztül a méh felé.

Ha ezen az úton találkozik hímivarsejttel, megtörténik a megtermékenyítés és beágyazódik a méhbe. Ha ez a folyamat elmarad, a petesejt néhány nap múlva elpusztul.

A tüszőben, az előző petesejt helyett új sejtek jelennek meg. Ezek termelik a sárgatesthormont. Ennek fő feladata a méh nyálkahártyájának felkészítése egy újabb megtermékenyítésre. Ha a fogamzás nem történik meg, ez a nyálkahártya leválik és távozik a szervezetből a hüvelyen keresztül. Ezt nevezzük menstruációnak. 

Köszönjük, ha végigolvastad, hamarosan érkezik a bejegyzés-sorozatunk következő része!

Írta: Muszti Anett